Cuma, Ekim 04, 2024

GAZETE HABERLERİ

CUMHURİYET VURGUSU VE DEVRİMLERE BAĞLILIK YOK

26.08.2024 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmıştır.

Gözütok: “Programlardan Cumhuriyet ilkeleri, ulusal değerler çıkarılmış, çoğu kez hazırlayanların adları bile açıklanmamış, programlar dava konusu olmuş…”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “milli ve manevi değerler” merkezinde hazırladığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı öğretim izlencesine yönelik tepkiler sürüyor. Birçok sendika yeni öğretim izlencesine karşı eylemlilik süreci başlatırken, Eğitim-İş ise dava süreci için hazırlıklarını sürdürüyor. Süreç kapsamında sendika her ders için değerlendirme raporu hazırlıyor. Eğitim-İş Sendikası Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Gözütok da 1, 2 ve 3. sınıf Hayat Bilgisi dersi için değerlendirme raporu hazırladı. Gözütok’un değerlendirme raporunda; 2005’e kadar dersin eğitim bilimlerinin farklı uzmanlık alanlarından kişilerce yapıldığını belirtti. Bu uygulamadan 2005’ten sonra vazgeçildiğini aktaran Gözütok, “Programlardan cumhuriyet ilkeleri, ulusal değerler çıkarılmış, çoğu kez hazırlayanların adları bile açıklanmamış, programlar dava konusu olmuş, 2005 Hayat Bilgisi programı iptal edilmiştir. 2024 Program metnini hazırlayanların da adları ve ardalanları açıklanmamıştır. Onaylayan Talim ve Terbiye Kurulu üyelerinin ve Milli Eğitim Bakanı’nın İmam Hatip kökenli olduğu bilinmektedir” dedi.

“DİNİ DEĞERLER KONDU”

Dersin 2024 programı için “Cumhuriyet vurgusu ve ulusal değerler, ulusalcılık ve Türk devrimlerine bağlılık yok” diyen Gözütok, “2005’de uygulamaya konan Hayat Bilgisi programı 2009’da ‘Türk milli eğitiminin amaçlarına ve demokratik değerlere’ hizmet etmediği için Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmiş, yalnızca birkaç cümle eklenerek 2009’da TTK’de onaylanmıştır. Ardından her gelen Bakan döneminde değerlendirme, ihtiyaç analizi araştırması ve geliştirme yapmadan ‘kök değerler’ diye her programdan Atatürk, ulusal değerler azaltılmış, dini değerler yerleştirilmiştir. Hayat Bilgisi müfredat metni, uygulamaya koyacak kişilerin öğretmen olmadığı, eğitim bilimleri alanında bilgisi ve yetkinliği olmadığı düşüncesi ile yazıldığı izlenimi veriyor” ifadelerini kullandı.

“ULUSAL DEĞERLER HAFİFLETİLMİŞTİR”

Dersin öğretim yöntem ve tekniklerinin bir kısmının uydurulduğunu belirten Gözütok, “Önerilen ölçme ve değerlendirme kavramları, anlatımdan da anlaşıldığı gibi yerli yersiz, bazen kavramın yarısı, bazen de uyduruk bir sözcükle yazılmıştır. Birinci sınıfa başlayan çocuğa okulu ve sınıfı tanıtılırken her sınıfta yasa gereği var olan Atatürk resminden ve İstiklal Marşı levhasından söz edilmiyor. ‘Ülkem’ öğrenme alanında başkent Ankara ve Anıtkabir yer almıyor. ‘Vatan’ kavramı verilmiyor. Ulusal değerler, vatan sevgisi, cumhuriyet değerleri olabildiğince hafifletilmiştir” değerlendirilmesinde bulundu. Gözütok’un diğer değerlendirmeleri ise şunlar:

. Öğretim yılı Eylül’de başlıyor. Ancak üç sınıfta da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ekim ayında kutlanıyor.

. Üç sınıfta da önceki hiçbir programda olmayan mevlit kandili, miraç kandili, regaip kandili, berat kandili, aşure günü kutlanarak manevi değerlerin geliştirileceği belirtiliyor.

. Ders Türkiye Cumhuriyeti değerlerine ve ilkelerine, ‘Milli Eğitim Temel Yasası’nın amaçlarına ve ilkelerine hizmet etmemektedir. 2005 Hayat Bilgisi programı bu nedenle Danıştay tarafından iptal edilmişti.

. Başlığında ‘cumhuriyet’ sözcüğünü içermeyen, eğitim yerine maarif, bilinçli tüketim yerine tasarruf gibi Arapça sözcükleri ile Hayat Bilgisi ders programı Türkçe dil kurallarına uygun değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir