Perşembe, Ekim 03, 2024

GAZETE HABERLERİ

PROF. DR. DİLEK GÖZÜTOK YENİ EĞİTİM PROGRAMINI DEĞERLENDİRDİ

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ortaöğretim sisteminde hayata geçirilecek değişikliklerle ilgili yaptığı açıklama sonrası yeni düzenleme merak konusu oldu.

Bakan Ziya Selçuk Açıkladı

Bakan Selçuk, CNN TÜRK’te yayınlanan 5N1K programının yapımcısı Kenan Taş’a verdiği röportajda, “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA’nın en başarılı bulduğu ülkelerdeki sistemde ders sayısının 6-7 olduğuna dikkat çekti. “Yani gençler belli sayıda sınırlı dersleri daha derinlemesine alarak, o konuda daha fazla uzmanlaşarak eğitim görüyorlar. Bizim disiplinler üstü dediğimiz şekilde görüyorlar. Öğrencilerimizin hep küçük küçük çukurlar kazması yerine kuyu kazmasını önemseriz. Kuyu kazınca su çıkma ihtimali artıyor” dedi.

“Matematiğin zorunlu olma yılı 3’e çıkıyor”

Bakan Selçuk, matematiğin zorunlu ders olmaktan çıktığı iddialarını daha önce yalanlamıştı. “Matematik problemi yok, tartışma kültürü sorunumuz var” dedi ve sistemi bir kez daha şu sözlerle anlattı:

“Altını tekrar çiziyorum. 9 ve 10’da zorunlu. 11 ve 12’de seçmeli. Biz diyoruz ki matematik çok önemlidir. 9 ve 10 yetmez 11’de de zorunlu olsun. Biz 3’e çıkarıyoruz”.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen alımlarının süreceği mesajını verdi. “Bizim böyle bir norm fazlası öğretmen problemimiz yok. Bizim daha fazla öğretmene ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Bu değişim için yapılmış bilimsel bir araştırma yok”

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi E. Öğretim Üyesi, Eğitimde Program Geliştirme Uzmanı Prof. Dr. Dilek Gözütok Yeni Eğitim Sistemini ve Eğitim Sistemimizin Sorunlarını Neyin Nesi TV’de değerlendirdi.

Gözütok, eğitim sistemindeki bu değişimler için bilimsel bir araştırma yapılmadığının ve bilimsel bir gerçekliğe dayandırılmadan yapılan bu değişimin gerekçesinin açıkça ortaya konmadığını belirtti.

Küçük sınıflarda 4-5 öğretmenin derse dahil olacağı ile ilgili değişikliğin nasıl uygulanacağı ile ilgi de ayrıntılı bir çalışma olmadığı ve öğretmenlerin ders programlarının nasıl ayarlanacağının ise merak konusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gözütok eğitim sisteminde yenileşme, reform gibi söylemleri doğru bulmadığını da belirtti. Gözütok her değişimin reform olmadığını ve değişimin bilimsel bir temele dayandırılmak zorunda olduğu söyledi.

“O kadar Türk bilim insanı dururken ortaya attıkları projenin ismi neden Harezmi?”

Prof. Dr. Dilek Gözütok ortaya atılan projenin Harezmi programı olarak sunulmasını da eleştirdi. Birçok Türk bilim insanı dururken Fars kökenli bilim insanı Harezmi’nin adının verilmesini tuhaf bulduğunu belirten Gözütok  “sıfırı ve cebiri bulan önemli bir bilim insanı, ama Türk değil Fars olan bir bilim insanının adının verilmesini ben çok anlamış değilim. Tabiki önemli bir bir bilim insanı ama o bağlantıyı bir türlü kuramadım.”     ” onlarca Türk bilim insanı dururken neden bu isim anlam veremedim” dedi.

“Sonuçları belli değil, konuları belli değil…”

Yeni sunulan projenin iyi incelenmediğini yineleyen Gözütok, bu projenin sonuçlarının, konularının, öğretmenlerin bir arada ders işleme alışkanlıklarının olup olmadığının belirsizliğine dikkat çekti. Öğretmenlerin kendi programlarını hazırlayacakları ile ilgili açıklamaya ise ” o öğretmenleri kendi programlarını hazırlayacak yeterlilikte yetiştirdiniz mi? Bugün Eğitim Fakültelerinin çok azında nitelikli öğretmen yetişiyor. Onlar da zaten atanıyor. Eğitim Fakültelerinde alanında uzman öğretim üyesi çok kalmadı” sözleriyle eleştirdi.

Eğitimde Program Geliştirme Uzmanı Prof. Dr. Dilek Gözütok’un Neyin Nesi Tv’deki röportajının tamamı:

Tarih:25.05.2019

Ankara Havadis Gazetesi Haber Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir