Milli Eğitim Bakanlığı, herhangi bir ihtiyaç analizi çalışması yapmadan (Birilerinin ihtiyaç görmesiyle) Ortaöğretim Eğitim Programına “Türk Sosyal Hayatında Aile” adında bir ders yerleştirmiş ve bu derse (Kamu parasıyla, kuşe kâğıda) bir “Ders Kitabı” yazdırmış. Yazar olarak isimleri sıralanan beş kişinin internetten özgeçmişleri incelendiğinde bazıları ile ilgili bilgi bulunmadığı, birinin Ak Parti Yunak ilçe başkanı ve edebiyat öğretmeni olarak MEB taslak kitap komisyonunda, birinin mimar olduğu, sanat ve beşeri bilimler çalıştığı, diğerinin de MEB şirketinde öğretmen ve kamu yönetimi alanında yüksek lisanslı olduğu görülmekte.
“Toplumsal bir kurum olarak aile”, “Tarihsel süreçte Türk aile yapısı”, “Türk aile yapısında değişim ve dönüşümler”, “Türk aile yapısının karşılaştığı güncel sorunlar” başlığında dört ünite var. Her ünitede ailenin çok önemli olduğu vurgulanarak o dönemde yazılmış olan destanlardan (Oğuz Kağan Destanı, Türeyiş Destanı, Uygur Türklerinin Budizm ve Manihaizm inancıyla yazdıkları Ög Kang-Ana Baba şiiri) metin ve yazılardan örnekler verilmiş. İslamiyet Öncesi Dönemde Atlı Göçebe Yaşam Tarzının Türk Aile Yapısına Etkileri (at resimleriyle) uzun uzun anlatılmış.
İslâmiyet’in kabul edilmesiyle Hz. Peygamber’in erkeğe kadınla iyi geçinmesini, eşlere sabır ve hoşgörüyü önererek aile kurumunu güçlendirdiği belirtilmiştir. Kadınların erkeklere Allah’ın emaneti olduğunu, onların namus ve iffetini korumak gerektiğini belirtmiştir. Hz. Peygamber kendi eşlerinin “müminlerin anneleri (bk. Azhab suresi, 6. Ayet) olduğunu, Cennet’in anaların ayakları altında olduğunu” da söylemiştir.
Bilgi Kutusu başlığı ile sayfalarca İbni Fadlan, İbni Battuta, Evliya Çelebi Seyahatnameleri, Dede Korkut Hikâyeleri, o dönemin özlü sözleri, Divanü Lûgati’t-Türk, şiirler ve atasözleri, Kutadgu Bilig, Divan-ı Hikmet, Selçuklu’da aile, düğün törenleri, bayram törenleri, neler yendiği, nasıl yaşandığı uzun uzun anlatılmış.
Türk Sosyal Hayatında Aile kitabında “Ortaöğretim “ kurumunda eğitim alan gençlerin inanacağı düşünülerek, Türk Ailesinde her dönemde kadının değerli ve erkekle eşit olduğu söylenmiş. Ülkeyi yönetenlerin “kadın ve erkeğin eşit olmadığını haykırması”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmalarının iptal edildiği”, “İstanbul Sözleşmesinden bir kararname ile çıkıldığı”, “İtiraz eden kadınlara şiddet uygulandığı”, “Ülkenin hemen her bölgesinde kız çocukların küçük yaşta evlendirildiği” , “Her yıl yüzlerce kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ve öldürene hak ettiği cezaların verilmediği”, “Çok sayıda çocuğun kayıp olduğu ve sokakta yaşayan, dilendirilen, çöp toplayan, Devletin koruması altında olan çocukların var olduğu”, “Uyuşturucu baronlarına vatandaşlık verildiği ve çocukların uyuşturucu kurbanı olduğu”, “Her gün, televizyonların gündüz programlarında ve dizilerde aile birliğini alt üst eden ahlâka uygunluğu tartışma konusu olan programların yayınlandığı”, “Ülkenin düşürüldüğü ekonomik zorluklar nedeniyle çocukların beslenemediği ve çok sayıda aile birliğinin bozulduğu, çocukların öldüğü”, “Ekonomik durumu iyi olan, nitelikli eğitim alma fırsatına kavuşmuş gençlerin ve nitelikli meslek elemanlarının, birilerinin ‘Varsın Gitsinler!’ yönlendirmesiyle bu ailelerde de parçalanmalar meydana geldiği” gibi sorunlar HİÇ YOKMUŞ gibi MEB, bir hayal âleminde yaşamakta. Öğrencileri bir öğrenme ilkesi olan “Yaşama Yakınlık” ilkesine uymayan bilgilerle yormakta. 11-18 yaş aralığında Ortaöğretim sürecindeki gençlerden Türkiye’de yaşanan sorunları fark etmeleri, bu sorunların çözümü için bilime dayalı çözümler önermeleri beklenir. AKP 2005 Programlarını dayatmadan önce İlkokul 1-2 ve 3. Sınıf Hayat Bilgisi programında “Ailenin Değeri” çocuklara öğretilirdi. 4. ve 5. sınıflarda “Aile Bilgisi” dersi vardı ve toplumda ailenin önemi bilinirdi. 21.yy’da ailenin konu edildiği bir derste; Toplumsal cinsiyet eşitliği, empati, sorun çözme, eşit eğitim hakkı, çalışma hakkı vb. konular ve beceriler öğretilmelidir. Topluma hizmet çalışmaları kapsamında çevresinde yaşanan sorunları araştırarak, bilime ve insan haklarına dayalı çözümler üretebilmelidir.
KAYNAKLAR: İslâm Ansiklopedisi, Hadislerin Türk Atasözlerine Etkisi, Batı Neresidir ve İslam Nerelidir? İslâm Düşüncesinde ‘Ölçülü ve Dengeli Olmak’ Bir Değer Olarak Nasıl Ele Alınmıştır?, Delilleriyle Aile İlmihali, İslâm Hukuku ve Türk Hukukunda Ailenin Tanımı ve Kapsamı, Hadislerle İslâm, İlmihal(İslâm ve Toplum), Ahlâk-i Alâi, Temel İslâm Ansiklopedisi ve yüzden fazla yayın bu kitapta kaynak gösterilmiştir.
Bu yazının bir bölümü 6 Aralık 2024 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmıştır.