İlköğretim kitaplarında büyük skandal: Ege adaları yok
İlköğretim 1.sınıf öğrencileri için hazırlanmış Türkçe ders kitabında yer alan haritada, Ege adalarının yer almadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Dilek Gözütok: “Hatalar yeni rejimin karakterini yansıtıyor” dedi
Öğretim programlarının “sadeleştirme” gerekçesiyle değiştirilmesinin ardından ortaya çıkan skandallara bir yenisi eklendi. 1. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan haritada Ege adaları yer almadı. Okula yeni başlayan öğrenciler ders kitabında yer alan haritada Ege adalarını göremeyecek.
“REJİMİN KARAKTERİSTLİK ÖZELLİĞİ”
Birgün gazetesinin görüşlerini aldığı, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden emekli öğretim programları profesörü Dilek F. Gözütok, ders kitaplarında yer alan hataların “yeni rejimin” karakteristik özelliği haline geldiğini kaydetti. Ege adalarının haritada yer almamasının büyük “skandal” olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gözütok, “Aynı ders kitabında annenin ev içinde başörtülü olduğunu görüyoruz. Çocukların eğitimine uygunluk değil rejimin kadın algısına yönelik bir çizim var. Milli Mücadele ve Atatürk’ün olduğu bölümde jet çizimleri var. Biz milli mücadeleyi jetlerle mi kazandık?” ifadelerini kullandı. “YETKİN OLMAYAN KİŞİLER TARAFINDAN HAZIRLANAN…” Prof. Dr. Dilek F. Gözütok, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 15 yıldan beri “Eğitim Bilimlerinin ilkelerini çiğneyen bir anlayışla” programlar hazırladığını, “yetkin olmayan kişiler tarafından hazırlanan” bu programlarda pek çok bilimsel yanlışın bulunduğunu, ancak bakanlığın, eleştirileri dikkate almadığını söyledi. Gözütok: “Anayasa’nın ‘Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir’ 2. maddesine, AİHM kararlarına, Türk Milli Eğitiminin Amaçlarına, Genellik ve Eşitlik, Bilimsellik, Süreklilik, Laiklik, Zorunlu Eğitim İlkelerine aykırıdır.” dedi.
“CUMHURİYETİN ÜLKEYE KAZANDIRDIĞI BÜTÜN DEĞERLERİ YOK ETMEYE…”
Gözütok, MEB’in, hazırladığı öğretim programları ile belirlediği ortaçağ insanını Cumhuriyet öğretmenleri ile yetiştiremeyeceği endişesiyle Hizmet Vakfı, Ensar Vakfı, Birlik Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA) ve İlim Yayma Cemiyeti gibi çeşitli dinî kuruluşlarla eğitim anlaşmaları yaparak, “Cumhuriyetin ülkeye kazandırdığı bütün değerleri yok etmeye ve yerine Ortaçağ değerlerini öğretmeye çalıştığını” savundu.
Yayınlanma tarihi: 26 Eylül 2017
Yurt Gazetesi Haber Sitesi